Як зберегти чоловіче здоров’я та декілька корисних порад

Традиційно «чоловічими» хворобами вважаються різноманітні патології сечостатевої системи, як-от простатит, аденома чи злоякісні новоутворення простати, порушення статевої функції тощо. Насправді перелік андрологічних проблем значно ширший.

Сучасні чоловіки знаходять час для безлічі справ, але часто не можуть приділити ані хвилини своєму здоров’ю. Навіть за наявності тривожних симптомів вони вважають за краще вирішувати проблеми самостійно, не вдаючись до допомоги фахівців. На жаль, часом таке ставлення закінчується сумно. Тому не затягуйте, звертайтесь до уролога вчасно. В клініці «JMC» працюють фахівці вищої категорії з великим досвідом роботи. Докладніше за посиланням: https://jmc.org.ua/.

Пов’язані одним ланцюгом

За появи ознак порушення роботи одного органу потрібно згадати про те, що людський організм — це складна динамічна система. Будь-яке порушення рівноваги виводить з ладу цілу групу, а то й кілька груп органів.

Так, захворювання серця і кровоносних судин з часом неминуче призводять до порушень статевої функції. Причому інтервал між цими подіями може становити 1-3 роки. Чому? Тому що погіршується кровопостачання статевих органів, знижується вироблення тестостерону. За тиску вище 140/90 мм рт.ст. рівень тестостерону в чоловіків нижчий, ніж за нормального артеріального тиску, а це, своєю чергою, негативно позначається на фертильності. Вчасно не діагностована патологія вен яєчка і сім’яного канатика (варикоцеле) може стати причиною чоловічого безпліддя. Один із механізмів безпліддя за варикоцеле — порушення кровопостачання тканини яєчка і його терморегуляції, що призводить до пригнічення функції сперматогенного епітелію. У результаті знижується кількість сперматозоїдів і погіршуються показники їхньої рухливості.

Ще вищим стає ризик розвитку патологій сечостатевої сфери в разі поєднання серцево-судинних захворювань з ожирінням, наявності метаболічного синдрому. Він завжди супроводжується зміною гормонального фону і може призводити як до еректильної дисфункції, так і до безпліддя. А безконтрольне приймання препаратів від еректильної дисфункції, своєю чергою, може провокувати розвиток серцево-судинних хвороб, інфаркту міокарда, інсульту головного мозку. Саме тому лікуванням повинен займатися тільки фахівець.

Еректильна дисфункція часто спостерігається в чоловіків, які вживають алкоголь, мають хвороби сечостатевої системи та відчувають нервову перевтому.

До групи ризику з розвитку андрологічних патологій також входять пацієнти, які страждають на цукровий діабет, хронічну ниркову недостатність, подагру, жирову дистрофію печінки, варикозне розширення вен і остеопороз. Їм рекомендується відвідувати андролога з профілактичною метою.

Із загальними соматичними патологіями може бути пов’язана ще одна поширена чоловіча проблема — нейрогенний сечовий міхур. Її проявами найчастіше стають прискорене сечовипускання, неможливість утримати позив на сечовипускання, біль унизу живота та болісні сечовипускання, а іноді й затримки сечі. Нейрогенний сечовий міхур може виявитися наслідком цукрового діабету, розсіяного склерозу, перенесеної травми, злоякісного новоутворення тощо. Без лікування основної хвороби нормалізувати сечовипускання неможливо.

Оскільки ці недуги часто мають досить інтимний характер, пацієнти не завжди вчасно звертаються до фахівця. А це може призвести до дуже плачевних наслідків.

Важливість якісної діагностики

Для постановки діагнозу при появі делікатних проблем необхідне якісне обстеження. Безглуздо лікувати симптоми, не виявивши справжню їхню причину.

Діагностичні заходи мають включати не тільки лабораторні аналізи сечі, а й ультразвукове дослідження статевих органів з доплерографією, проведення спеціальних проб і консультації вузьких фахівців. Так, у діагностиці нейрогенного сечового міхура має брати участь невролог — він проводить нейроміографію. За гормональних порушень хворого обстежує ендокринолог, за супутніх кардіологічних патологій — кардіолог. Тільки так спільними зусиллями можна перемогти хворобу.

Не потрібно забувати про необхідність ультразвукового дослідження передміхурової залози (простати) і насіннєвих пухирців. Воно застосовується в комплексній діагностиці таких захворювань як рак передміхурової залози, простатит, порушення потенції, чоловіче безпліддя тощо.

Інше ультразвукове дослідження — УЗД судин статевого члена, яке проводять разом із доплерографією, воно є високоінформативним для виявлення еректильної дисфункції.

У діагностиці варикоцеле крім фізикального обстеження вирішальну роль відіграє УЗД органів калитки з доплерографією, проведення проби Вальсальви. Таке дослідження дає змогу оцінити кровообіг у венозних судинах калитки, а також з’ясувати, чи утворився в місці ураження ретроградний кровотік (патологічний, відмінний від природного), і відповісти на головне запитання — існує хвороба чи ні.

Важливим дослідженням для чоловіків є гормональний профіль (скринінг або розгорнуте обстеження) — комплексна оцінка гормональної регуляції репродуктивної функції.

І, звичайно ж, не слід забувати про те, що всі діагностичні заходи мають величезне профілактичне значення. Достатньо кожні два роки відвідувати андролога чи уролога і проходити диспансерне обстеження, щоб уберегти себе від таких серйозних проблем, як доброякісна гіперплазія і рак простати, еректильна дисфункція (імпотенція) і безпліддя.

Чи потрібна допомога андролога, якщо немає особливих проблем?

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, чоловіків найбільше лякають три речі: імпотенція, рак передміхурової залози та інфаркт.

Але навіть якщо чоловік почувається абсолютно здоровим, періодично рекомендується здавати аналізи крові, сечі та відвідувати андролога. Такі захворювання, як рак або інфекції сечовивідних шляхів, можуть тривалий час розвиватися, не викликаючи скарг або проявляючись лише загальними неспецифічними симптомами — підвищеною стомлюваністю, загальною слабкістю.

Треба пам’ятати, що залежно від віку ризик розвитку тих чи інших захворювань змінюється, тому програму диспансерного обстеження складають окремо для різних вікових груп: від 20 до 40 років, від 40 до 60 років і для чоловіків віком від 60. Приділивши лише кілька днів на рік своєму здоров’ю, можна зберегти його на довгі роки, а проігнорувавши сигнали неблагополуччя — втратити назавжди.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь