Крипто-гаманці: різновиди, поняття та переваги

Криптовалюта повинна десь зберігатися. Кращий варіант-кріптовалютние гаманці. Вони бувають дуже різними і взагалі гаманцями називаються скоріше умовно.

Наприклад, крипто-гаманець Ledger Nano X більше нагадує флешку.

Поняття

Багато хто помилково вважає криптогаманець якимось аналогом звичайного портмоне (тут крипто-гаманець Trezor Model T уїдливо сміється). Нібито там реально зберігаються віртуальні монети. На ділі його простіше порівняти з банківською картою. На картці немає нічого, це просто шматок пластику з чіпом. Але вона відкриває доступ до рахунку — виступає в ролі ключа. Криптогаманець діє за тим же принципом, адже самі монети знаходяться в блокчейне.

Візьмемо для прикладу крипто-гаманець Ledger Nano S Plus BTC Orange. У кожного гаманця є три параметри. Перший-відкритий ключ. Це адреса в блокчейні, особистий ідентифікатор. Якщо продовжувати порівняння з банківською картою, це все, що знаходиться на лицьовій стороні. Цих даних достатньо для перекладів.

Закритий ключ-оборот банківської картки. Його можна порівняти з CVV або паролем від аккаунта. Потрібен при оплаті. Вводячи його, ви підтверджуєте, що є власником інструменту, в курсі операції і повністю з нею згодні.

Також існує Сід-фраза. Це послідовність випадкових слів, яка генерується автоматично при створенні кріптокошелька. Сід-фраза допомагає відновити доступ, якщо інші дані були загублені. Це як кодова фраза для банківської картки.

Вид

Все кріптокошелькі діляться на холодні і гарячі. Перші позбавлені доступу до Інтернету. Найпростіший носій-аркуш паперу, на якому роздруковані Ключі гаманця і QR-код. Для доступу код досить відсканувати. Папір зазвичай зберігається в сейфі.
Другий варіант-апаратний гаманець. Саме до цього типу відносяться згадані вище моделі. Зовні нагадує флешку, для операцій потрібно підключення до комп’ютера. Втім, деяким варіантам досить мобільного телефону.

Гарячі гаманці постійно підключені до Інтернету. Програмні виглядають як звичайні додатки. Якщо телефон не втрачати, ваші дані в безпеці. Також існують кастодіальні інструменти-це частина кріптобіржі, сервісу, змахує на банківський Особистий кабінет.

Перевага

У різних типів інструментів свої переваги і особливості. Холодні безпечніше. Зламати їх набагато складніше, адже доступу до Інтернету немає. Єдиний вихід-відібрати сам носій і буквально випитати пароль. Такі криптогаманці підходять для довготривалого зберігання валюти — торгувати некомфортно.

Програмні гаманці менш безпечні. Зате вони набагато зручніше. Постійний доступ до інтернету дозволяє оперативно продавати і купувати монети. Це інструмент досить активного торговця.

Кастодіальні програють в безпеці іншим варіантам, адже біржа фактично має доступ до їх вмісту. Зате вони частина єдиної системи, в якій зручно торгувати. До послуг досвідчених трейдерів всілякі операції та інструменти, а також оперативні зведення.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь