Як заробити на створенні музики

Індустрія музичного та аудіопродакшену величезна, і в ній обертаються не менш великі гроші.

Але не всі знають, як отримати прибуток зі свого таланту або хобі. З переходом на карантин і віддалену роботу, у багатьох з’явився час і натхнення для розвитку навичок. У когось виникла вимушена необхідність монетизувати свій талант. Але як направити все це в потрібне русло?

Одного таланту і бажання його реалізувати недостатньо. У будь – якій справі потрібно фокус на обраному напрямку, якісні інструменти (в нашому випадку-музичне обладнання) і ефективне просування. З просуванням і напрямком діяльності доведеться визначитися самостійно. Давайте розберемося, на чому і де можна заробити. (Джерело: https://zarobitok.press/v-interneti/60-zarobitok-na-muzitsi.html)

Бітмейкінг

Бітмейкінг безпосередньо пов’язаний із зародженням і зростанням популярності хіп-хоп/реп-культури. Багатьох авторів бітів приваблювала видима простота музичних композицій. Однак створення бітів, як і інша праця в музичній сфері залежить не тільки від таланту, але також вимагає працьовитості і постійного розвитку. Хороша новина в тому, що ця індустрія продовжує своє зростання і можливостей для реалізації стає більше.

Ліцензування

Перш ніж говорити про продаж, варто розібратися в понятті ліцензування. Ліцензія дає право покупцеві використовувати трек згідно з умовами продажу. Існує ціла класифікація типів ліцензій Creative Commons.

Нас же цікавить трохи інші типи ліцензій: ексклюзивна і не ексклюзивна. Якщо біти з другим типом ліцензування можна продавати необмежену кількість разів, то семпли і композиції з ексклюзивною ліцензією продаються одній людині або компанії, яка набуває необмежені права на неї. Ексклюзивна ліцензія коштує дорожче, але і вона не приносить грошей повторно.

Скільки заробляють бітмейкери?

Рівень заробітку на продажу бітів залежить від вашого досвіду, місця продажу і типу ліцензії. Біт з неексклюзивною ліцензією від новачка може коштувати від 10 USD, музиканта середнього рівня – від 20, а від професіонала – від 70$. Це справедливо для СНД, на європейському ринку ціни вище, як і вимоги до якості.

Насправді ціни на ексклюзивні ліцензії окремих бітів можуть досягати і декількох тисяч доларів, все залежить від таланту, якості треку, імені бітмейкера і виконавців, з якими він працював.

Де розмістити біти для продажу і як просувати їх?

Якщо у вас немає репутації крутого бітмейкера і кола постійних клієнтів, починати доведеться з самого початку. Найдоступніший спосіб просування-соціальні мережі. Ви можете викладати біти на своїх сторінках або в спеціалізованих пабліках. Вони ж можуть служити джерелом залучення клієнтів.

Більш просунутий рівень-біт-стори або магазини бітів. Вони працюють за принципом маркетплейсу, де будь-який бажаючий може продати або купити трек. Ми зібрали кілька варіантів, де можна знайти покупця:

  • BeatStars
  • Airbit
  • SoundClick
  • Soundee
  • TrakTrain

Зазвичай біт-стори передбачають кілька тарифних планів для авторів. При безкоштовному розміщенні, магазин бере комісію з продажу вашого біта, тому іноді краще розглянути платний тарифний план.

У міру розвитку, добре б обзавестися і власним сайтом з прикладами робіт. По-перше, це правило будь-якого сучасного бізнесу, а по-друге, так ви зможете працювати без посередників. Додатково варто використовувати SoundCloud для презентації та подальшого продажу своїх треків. Шерінг композицій передплатниками не тільки презентує вас спільноті, але і може привести потенційного покупця.

Саунд-дизайн

Саунд-дизайн являє собою процес створення нових звуків за рахунок використання вже готових, записаних семплів або синтезування нових фактур. До саунд-дизайну також відноситься створення музичного супроводу, спецефектів, атмосферних звуків для візуального контенту різних типів: від рекламних роликів до кінофільмів. Дуже часто саунд-дизайнери займаються очищенням звуку від шумів і перешкод, відомостями різних джерел, адже семпли нерідко купуються на різних майданчиках і записуються в різних умовах. Тому така робота вимагає посидючості і професійних навичок.

Скільки можна заробити на саунд-дизайні?

На питання про заробіток на саунд-дизайні не можна відповісти однозначно. Все залежить від кількості файлів, кому і як Ви продаєте звуки. Наприклад, рекомендована ціна на окремий звук на платформі Pond5 становить 3 долари, а на музичну композицію вже 35, але ви можете встановити свою ціну. При цьому, відомі саунд-дизайнери можуть заробляти по кілька тисяч доларів за трек або пакет ефектів.

Відеоблогінг

Самий трендовий на сьогоднішній день спосіб отримувати прибуток від своєї творчості-відеоблогінг або влогінг. Знімати ролики можна з використанням різної техніки, часом досить навіть мобільного телефону. Але якщо говорити про блогінг як про джерело заробітку, то варто подбати про техніку досить високого рівня, адже якість відео і звуку грають не останню роль в кількості і тривалості переглядів.

Плюси і мінуси видеоблоггинга

Основними перевагами волга є реалізація творчих ідей, спілкування з однодумцями і глядачами, популярність і можливість заробітку. Якщо говорити про мінуси, то це складність і великі тимчасові витрати, висока конкуренція, велика кількість негативних реакцій.

Подкастинг

Створення власного подкасту-досить складне завдання, безпосередньо залежить не скільки від технічних аспектів, скільки від змісту і подачі контенту. Деякі фахівці не радять відразу інвестувати в звук, виправдано вважаючи контент первинним. Це твердження справедливо для подкастів, спрямованих виключно на творче самовираження. Тому, якщо робота спрямована на монетизацію, варто відразу вкластися в обладнання, не відволікаючись на вибір і замовлення необхідної техніки пізніше.

Плюси і мінуси подкастингу

Відразу варто відзначити, що ринок подкастів не настільки насичений, як індустрія відеоконтенту. Вільних ніш значно більше. Але працювати в ньому складно через необхідність утримувати увагу слухача виключно аудіорядом. А це вимагає як цікавої інформації, так і навичок відомості.

Більше інформації про заробіток в інтернеті в розділі.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь