Як створити у сауні неповторний аромат

Цілюща пара в сауни виходить, якщо для поливання каменів і створення пари використовувати воду з додаванням різних ароматичних та лікарських речовин.

Знаменитий «хлібний дух» у сауни виходив через те, що на камені хлюпали хлібним квасом.

Існує безліч різних добавок, що дають запашну пару, яка заспокоює, дарує нам покращення самопочуття, міцний сон, гарний апетит, підвищує працездатність. Багато речовин посилюють лікувальну дію пари, стимулюючи роботу нервової системи, органів дихання. Такі добавки можна знайти, наприклад, серед аксесуарів для сауни у магазині SaunaShop.

Як відомо, у медицині для швидкого введення в організм лікарських препаратів користуються аерозолями. Ліки розпорошують у повітрі, воно потрапляє у легені та негайно в кров. Цей метод відомий давно у народній медицині. У сауни, капаючи на камені настоянки з різних рослин, досягали ефекту аерозолів.

«Хлібний дух»

На 3 л води взяти 150 г квасу чи пива. Цією сумішшю хлюпати на камені при необхідності. Не слід лити на розпечене каміння чисте пиво. Це викликає запах гару.

«Медовий дух»

На 2,5 л води беруть 0,5 столової ложки меду. Ця пара сприяє відновленню міцного сну, заспокоює нервову систему.

«Гірчичник»

Десертну ложку сухої гірчиці попередньо просмажують на сухій сковороді та розводять у 3 л води. Гірчична пара — відмінний засіб від застуди, що починається. Крім того, він корисний для відновлення імунітету та профілактики грипу та вірусних інфекцій у зимово-весняний період.

Східний аромат

На 3 л води — 2 ложки розчинної кави. Саме такий запах властивий атмосфері східної сауни, адже під час відпочинку там вживають каву, яку варять одразу.

«Евкаліпт»

На 3 л води — чайна ложка евкаліптової настойки. Така пара надзвичайно корисна при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Цю суміш можна застосовувати і для місцевих парових процедур (наприклад парових ванн обличчя, інгаляцій).

«Свіжість»

На 3 л води — 20 ментолових крапель.

«Кавун»

0,5 склянки кавунового соку на 2 л води. Аромат слабкий, але характерний.

«Липа»

Заварюють липовий чай (чайна ложка сировини на склянку окропу). Розводять у 2,5-3 л гарячої води. Засіб профілактики застудних захворювань.

«Трав’яна суміш»

Взяти по 1 столовій ложці сухої ромашки, материнки та чебрецю. Суміш залити 0,5 л окропу, довести до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися протягом 1-2 годин. Відвар розвести гарячою водою і використовувати для створення пари, насиченої ароматом степу.

«Листя евкаліпта, м’яти, шавлії, чебрецю»

Відвар готують із трав, взятих у рівних частках (по 1 столовій ложці на 1 склянку води). Концентрація відвару при розведенні – не більше склянки на 3 л води. Ця суміш має дезінфікуючу, антимікробну дію.

«Хвойний екстракт»

Використовується як заспокійливий засіб при розладах нервової системи, при фізичній та розумовій перевтомі.

Можливі різноманітні комбінації трав. Використовують шавлію, ромашку, м’яту, материнку, звіробій, мати-й-мачуху, лавр, запашний чай, листя та пагони смородини та багато інших рослин. Загальна кількість будь-якої речовини або відвару – від кількох крапель до 200 г на 3 л води. Якщо використати чистий відвар або бризнути на кам’янку, наприклад, чистим березовим соком або квасом – негайно піде запах гару. Плюскати настій на камені краще по черзі з чистою гарячою водою. Тоді ароматизована волога випаровуватиметься рівномірно, без переколу. Можна просто занурити віник у таз із підготовленим складом і розбризкати по парній або розкидати трохи сухих рослин прямо по полицях. При цьому частіше використовують листя чорної смородини, шавлії, евкаліпта, лапник ялинки. Коли рослини розмокнуть, від них піде чудовий запах.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь