Що таке дериватив та його класифікації

Ринок цінних документів, дотримуючись грамотного інвестування і правильної тактики дії, дозволяє отримувати хороший дохід навіть в кризових ситуаціях.

Однією з таких можливостей є торгівля фінансовими деривативами. Але що таке дериватив?

Поняття

Дериватив це фінансовий інструмент, що забезпечує можливістю продавати базові активи за ціною, яка діятиме надалі. Дотримуючись законодавчих актів, дериватив виступає в якості контракту, що дозволяє обом сторонам угоди отримати право здійснювати різні дії, пов’язані з класичними активами, дотримуючись заздалегідь визначених умов.

Роль фінансових деривативів виконують пропозиції і розрахункові. Під пропозиціями слід розуміти товар, наприклад, нафту, газ, або пшоно, а під розрахунковими – індикативні ціни на поставку активу, наприклад, на поставку ф’ючерсів індексу.

Фінансовий інструмент виступає в якості одного з найефективніших інструментів біржі. Тобто, під деривативом слід розуміти похідну вартість класичного активу, отже, дериватив не є його копією. Придбання деривативу може здійснюватися по самим різним цілям.

Основними рисами деривативів прийнято вважати:

  1. Зміна ціни класичного активу, змінюючи ціну похідного інструменту.
  2. Невелика кількість коштів, яких буде достатньо для закупівлі деривативу.
  3. Угоди, що зачіпають процес розрахунку, проводяться в подальшому.
  4. Дериватив ґрунтується на класичному активі.
  5. Дериватив спрямований на отримання доходу.
  6. Більшість угод супроводжується податковими виплатами.

Класифікація

Деривативи бувають звичайні і екзотичними. Найпоширенішими прийнято вважати ф’ючерси, свопи, параметри і форвардні контракти.

Що стосується екзотичних деривативів, під ними слід розуміти опціони, свопи і форвардні контракти, які відрізняються від стандартних, або об’єднують в собі кілька ознак.

Однак такий розподіл умовний, оскільки нерідко певний тип деривативів стає настільки затребуваним, що припиняє бути екзотичним і впроваджується в ужиток. Як правило, розмежування деривативів, дотримуючись їх екзотики або класики, здійснюється, відштовхуючись від частоти їх застосування.

Деривативи бувають декількох типів, враховуючи і механізм дії похідної — лінійні і нелінійні. При цьому, лінійні мають залежність між результатами фінансових показників і зміною цінника, а нелінійний не залежать від таких аспектів.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь