Лімфома: поняття та перші ознаки проявлення

Незважаючи на безліч різних досліджень і нових методик лікування, точні причини і прогнози захворюваності досі невідомі, а деякі види раку залишаються практично невиліковними.

Кількість пацієнтів з онкологічним діагнозом по всьому світу збільшується щороку.

Страх перед цим діагнозом породжує безліч міфів, і часто пацієнти, у яких було виявлено пухлину, впадають у такий глибокий стан паніки, депресії та безнадійності, що навіть не хочуть розібратися в особливостях свого захворювання.

Дуже важливо після встановлення діагнозу проконсультуватися з лікарем і отримати відповіді на найважливіші запитання:

  • Який у вас вид раку?
  • Який його ступінь і стадія?
  • Які прогнози виживання при пухлині подібного роду?
  • Які причини виникнення раку? Якщо у пухлини спадковий характер, то вашим родичам також необхідно пройти обстеження.
  • Яке лікування необхідне?
  • Які побічні ефекти запропонованої вам терапії?

Важливо помітити ознаки онкологічних процесів в організмі якомога раніше, адже це може врятувати вам життя. Наприклад, щоб не пропустити симптоми лімфоми, ознайомтеся з цією інформацією.

Збільшені лімфатичні вузли – завжди ознака лімфоми?

Лімфовузли займаються фільтрацією лімфи в організмі та опухають у тих випадках, коли захоплюють віруси, шкідливі бактерії та пошкоджені клітини, а потім намагаються знищити їх за допомогою лімфоцитів – білих кров’яних тілець, які борються з інфекцією.

Таким чином, ми маємо розуміти, що набрякання вузлів завжди пов’язане з їх активною роботою і захистом від якоїсь загрози. А чи спричинена ця небезпека раком, чи звичайною інфекцією, має з’ясувати лікар.

Як часто збільшені лімфатичні вузли стають першою ознакою лімфоми?

У більшості випадків саме зміни в лімфовузлах стають причиною, через які пацієнт звертається за консультацією до лікаря. Також лімфоми часто діагностують під час оглядів або тестів з іншої причини, коли фахівець виявляє збільшення лімфатичних вузлів і відправляє пацієнта на дообстеження або відразу до онколога. Часто це відбувається під час КТ, МРТ і мамографії.

Тому можна сказати однозначно, що найчастіше збільшення лімфовузлів – це перша ознака раку лімфатичної системи.

У яких місцях тіла найчастіше опухають лімфатичні вузли при лімфомі?

При неонкологічних процесах лімфатичні вузли найчастіше опухають на шиї, оскільки більшість інфекцій і вірусів потрапляють в організм через рот і ніс.

Але коли справа стосується лімфоми, то лікарі можуть відзначати збільшення вузлів у ділянках, де лімфовузли розташовані близько до поверхні шкіри, наприклад, пах і пахвові западини.

Дуже рідко бувають випадки, коли у пацієнта можуть збільшуватися лімфатичні вузли по всьому тілу.

Чи є спосіб відрізнити, збільшені лімфовузли через рак чи ні?

Дізнатися причину набрякання може тільки лікар після низки досліджень, але в загальних рисах ви можете орієнтуватися на кілька ознак:

  • Вік. Інфекції є частою причиною збільшених лімфатичних вузлів у молодих людей. І якщо ви ще не досягли 25 років, швидше за все, це буде пов’язано з фарингітом або мононуклеозом. Рак більш імовірний у літніх людей.
  • Консистенція. Натисніть пальцем на кінчик носа, і ви отримаєте досить гарне уявлення про те, як має відчуватися типовий лімфатичний вузол. Пухлини, як правило, твердіші та щільніші, наприклад, ви відчуєте, якщо натиснете пальцем на підборіддя.
  • Чутливість. Деякі люди думають, що рак завжди завдає болю, але це не так. Чутливість, як правило, є ознакою інфекційного процесу, оскільки імунній системі кинуто виклик. Але лімфатичні вузли, опухлі через лімфому, зазвичай не болючі.

Які інші загальні симптоми лімфоми?

На ранніх стадіях лімфоми пацієнти часто відзначають свербіж, запалення шкіри або незрозумілі висипання. Пізніше, коли у пацієнтів великі пухлини, спостерігається втрата ваги, лихоманка, нічна пітливість і втома. Дехто також відчуває боль у м’язах після вживання алкоголю, хоча це досить незвично.

Якщо ви хочете отримати більш детальну інформацію про ознаки, види та методи лікування лімфоми, зверніться до Лікарні ізраїльської онкології LISOD. Фахівці з великим міжнародним досвідом зможуть допомогти вам впоратися з цим захворюванням.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь