ЕКГ діагностика: поняття та правила проведення

Електрокардіографія або ЕКГ — це медичне обстеження електричної активності серця. ЕКГ виступає в якості неінвазивного дослідження, яке проводиться з використанням датчиків, що фіксуються на грудях пацієнта і реєструють утворюванні потенціали.

Документ, що утворюється в результаті ЕКГ діагностики, називається електрокардіограмою, що дозволяє визначити різні порушення в області роботи серця.

Поняття

ЕКГ виступає в якості дослідження електричної активності серця. Процедура дозволяє зареєструвати біоелектричні потенціали м’язи, фіксуючи їх на спеціальній стрічці. Результати дослідження представлені кардіограмою. Щоб пройти таке обстеження, пацієнт повинен мати підозри на проблеми серцевої роботи. ЕКГ є діагностичним мінімумом, який виступає в ролі підстави кардіологічних досліджень і реабілітації.

Проведення ЕКГ здійснюється в декількох випадках:

  1. Якщо пацієнт страждає захворюваннями серцево-судинної системи.
  2. При підозрі на різні захворювання.
  3. Якщо людина перебуває в групі ризику пацієнтів, у яких може розвиватися серцева патологія, наприклад, при спадкової схильності.
  4. Якщо спостерігаються ускладнення в області серця, наприклад, при гіпертонії.
  5. При плануванні або веденні вагітності.
  6. Щоб оцінити вплив медикаментів і їх результативність.
  7. Для оцінювання діяльності кардіостимуляторів.

Проведення процедури не викликає відчуття дискомфорту. Щоб зняти показання, пацієнт повинен розташуватися на кушетці. До його грудей, ніг і рук фіксуються електроди, підключені до ЕКГ-апарату. Під час дослідження пацієнта просять не рухатися, дотримуючись природного ритму дихання. Іноді фахівець просить затримати дихання.

Проведення дослідження не потребує попередньої підготовки. Проте, важливо заздалегідь повідомити лікаря про прийняті медикаменти, так як нерідко їх вплив позначається на результатах ЕКГ обстеження.

Переваги

ЕКГ дослідження характеризується декількома перевагами:

  1. Відсутність необхідності в проведенні підготовки до дослідження.
  2. Підвищений рівень безпеки, отже, процедура може призначатися навіть дітям, вагітним і годуючим жінкам.
  3. Швидкість виконання.

Більш того, ЕКГ дослідження дозволяє визначити наявність різних захворювань: порушення ритму биття серця, порушення провідності серця, зменшення коронарного кровообігу, визначити потовщення стінок міокарда, а також виявити вогнищеві зміни серцевого м’яза.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь