Отримання витягу з реєстру про відсутність судимості: правила та поради

Для отримання величезної кількості документів, зокрема візи на проживання, або в інших обставинах, потрібно надати довідку про відсутність судимості. Вона формується на підставі даних, які є на базі МВС.

Ці відомості можуть містити факт вироку, відбуття терміну ув’язнення та інші обмеження, передбачені законодавством країни. Для розуміння процедури отримання витягу варто дізнатися подробиці на https://enwolt.com.ua/services/dovidka-pro-vidsutnist-zaborhovanosti.

Особливості отримання довідки

Усі відомості про кримінальне минуле людини заносяться до справи і зберігаються в архіві МВС. В даний час для оформлення документа можна замовити витяг з реєстру про відсутність судимості в електронній та паперовій формі. Ці документи є рівнозначними та можуть надаватися за місцем вимоги.

Існує два варіанти виписки:

  1. Повна, коли вказуються відомості про вже винесений вирок за рішенням суду, та справ, що тривають, коли процес не завершений і немає офіційного вердикту про притягнення відповідальності.
  2. Скорочено, коли в документі зазначаються лише факти, які були офіційно підтверджені рішенням судової інстанції.

Найчастіше різні інстанції вимагають перший варіант виписки з реєстру про відсутність судимості. Це пов’язано з тим, що багато справ тривають роками, не завжди людину укладають під варту, і вона може користуватися більшістю прав і свобод, включаючи можливість подати заяву на отримання ВНЖ, або придбати майно за кордоном, щоб переселитися туди на постійне проживання.

При отриманні виписки потрібно дізнатися конкретні вимоги інстанції, для якої цей документ оформляється.

Необхідність оформлення

Довідки такого роду уповноважено видавати міністерство внутрішніх справ. В Україні ця процедура реалізується через департамент інформатизації МВС чи сервісний центр відомства. Термін дії цього документа при видачі виписки не визначається, вказується лише дата оформлення. Конкретний період дії визначає орган, який вимагає виписку. Цей документ можна отримати без прописки, довідка не прив’язується до місця проживання, важливим є сам факт відсутності чи наявності судимості.

Якщо потрібно надавати довідку до органів інших країн, то на неї потрібно поставити апостиль МЗС України. Це стосується держав, які підписали Гаазьку конвенцію. Для інших країн знадобиться легалізація виписки, вона проводиться міністерством юстиції та МЗС.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь