Сертифікації відповідності системи менеджменту якості: нюанси оформлення

Міжнародні стандарти, особливо такі як сертифікат відповідності системи менеджменту якості стандарту ISO, є важливим стратегічним інструментом, який може допомогти вашому бізнесу вирішити деякі з нагальних завдань.

Хоча отримання цього сертифіката вимагає витрат часу, грошей і зусиль, він дозволить вашій компанії вдосконалити процеси і засоби контролю, що підвищить довіру клієнтів.

Скільки це коштує

Витрати на розробку та реєстрацію системи управління залежать від розміру, складності бізнесу та ваших внутрішніх процесів.

По-перше, це витрати на проєктування. По-друге, необхідно навчити персонал готувати документи, а також планувати та проводити ефективні внутрішні аудити. По-третє, потрібно оплатити реєстрацію.

Зазвичай весь процес займає від 8 до 18 місяців, у середньому – 12 місяців.

Як отримати сертифікат

Перш ніж отримати сертифікацію продукції ISO, ви повинні розробити та задокументувати свої виробничі процеси, а потім запровадити відповідні процедури, щоб мати можливість підтримувати свої стандарти якості.

Крок 1. Інвентаризація.

Важливо зосередити всю свою увагу на повному читанні стандарту. Мета: визначити критерії, за якими ви вже відповідаєте сертифікації. Для кожного пункту задайте собі такі запитання: «Чи є у мене інструмент, метод роботи або дія, що дозволяють мені відповідати цьому критерію?».

Крок 2. Переклад стандарту/еталону для критеріїв, яким ви не відповідаєте.

Стандарт — це орієнтир, на основі якого тлумачать написане. Йдеться про переклад, тому що критерії стандарту/посилання повинні бути переведені у вимоги, відповідно до яких встановлено інструменти.

Крок 3. Налаштуйте спеціальні інструменти.

Ви повинні напрацювати свій план дій, створити інструменти, які дозволять вам відповідати очікуванням стандарту. Для цього іноді корисно звернутися до консультанта-експерта. Він зможе перетворити вимоги на спеціалізовані інструменти відповідно до вашого сектору й того, що справді підходить компанії.

Крок 4: Створіть докази.

Для кожного критерію стандарту/посилання ви повинні пов’язати один або кілька документів (дій, процедури тощо) як доказ. Мета полягає в тому, щоб створити своєрідний контрольний список із переліком усіх інструментів, що відповідають сертифікації.

Підтримка зовнішнього консультанта може позитивно вплинути на те, аби швидше оформити ІСО. Ви зможете залучити його до всіх етапів створення/адаптації вашої СУЯ (системи управління якістю). Це необхідно для того, щоб ви мали змогу самостійно оцінити себе перед аудитом органу сертифікації та отримати супровід щодо вимог, які ви не визначили.

https://isocert.org.ua/

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь