Промислові акумуляторні батареї: перспективи розвитку ринку

За прогнозами аналітиків, найближчі 10 років попит на літієво-іонні (li ion) акумуляторні батареї продовжуватиме зростати, у перспективі до 2030 року їх сумарна місткість досягне 4,8 ТВтч.

Аналітики вважають, що попит на літієво-іонні (li ion) акумуляторні батареї постійно зростатиме протягом наступних 10 років. Ситуація може змінитися, якщо вдасться досягти прориву в організації виробництва накопичувачів енергії, що працюють на інших електрохімічних принципах, але більшість перспективних розробок перебувають на експериментальній стадії. А їхнє масове виробництво вимагатиме величезних інвестицій, тому виробники поки що віддають перевагу вдосконаленню вже чинних технологій.

Літієво-іонні (li-ion) акумуляторні батареї: проблеми та потенціал зростання

Попит на літій-іонні батареї у 2020 році складе 185 ГВт * год, експерти припускають, що вже до 2030 цей показник зросте до 2035 ГВт * год. При цьому майже 90 відсотків припадатиме на промислові акумуляторні батареї великої місткості.

Можна виділити три основні напрямки, де відбуватиметься найінтенсивніше зростання ринку акумуляторних батарей:

  • Електротранспорт — акумулятор грає як центральну роль забезпеченні руху електромобіля, так і відповідає за електроживлення різних систем, необхідних для роботи машини. Літій-іонні акумулятори — найпоширеніший тип АКБ, який встановлюється в електромобілях, вони відрізняються високою енергоефективністю, що дозволяє на одному заряді долати досить великі відстані. Потужність виробництва літій-іонних автомобільних акумуляторів 2022 року становила приблизно 1,5 ТВт*ч.
  • Системи зберігання енергії — попит на промислові накопичувачі енергії зростає пропорційно до зростання потужності джерел генерації, які використовують альтернативні джерела енергії. Купити акумуляторні батареї для сонячної електростанції чи вітрогенератора — це можливість знизити нестабільність виробництва електрики, накопичувати енергію в період високої генерації та низького попиту та розряджатися, коли генерації недостатньо для покриття споживання. Крім того, останнім часом системи накопичення енергії почали активно використовуватися як маневруючі потужності — у них мінімальний термін спрацьовування, а їх використання дозволяє відмовитися від екологічно небезпечних теплових електростанцій (газових або вугільних). Згідно з останніми дослідженнями, обсяг світового ринку систем зберігання енергії у 2022 році склав 228,93 мільярда доларів США. А до 2032 року, за прогнозами, він досягне близько 473,11 мільярда, середньорічний темп зростання становитиме 8,4%.
  • Побутова електроніка — акумулятори широко використовуються в побутовій електроніці, такій як смартфони, ноутбуки, планшети та пристрої.

Якщо у 2023 році ринок літієво-іонних (li ion) акумуляторних батарей оцінювався у 54,4 млрд доларів, то у 2030 році він досягне позначки у 182,5 мільярда доларів.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь