Літієві батарейки: переваги та де використовуються

Літієва батарейка являється первинним джерелом струму, як анод у котрих використовується літій.

Даний метал – один з найбільш хімічно активних. І завдяки великому електрохімічному потенціалу він може забезпечити найбільшу питому щільність енергії.

Переваги конструкції

Літієві батарейки дуже компактні. Для них характерна висока енергетична місткість. Після проведених досліджень стало зрозуміло, що дані елементи практично не мають «ефекту пам’яті». Якщо бути більш точними, то його показник, звісно є, проте він дуже малий. У таких батарей мінімальний відсоток саморозряду, і це дає їм перевагу поряд з іншими типами пристроїв.

Літієва батарейка не дуже давно з’явилась на ринку. Проте завдяки своїм очевидним перевагам вона дуже швидко набула популярності.

Переваги акумуляторів:

  • зарядження проводиться набагато швидше. Для відновлення їх роботи достатньо лише 2 годин, тоді як пристроям іншого типу необхідно від 8 до 10.
  • можливість зарядити літієві батарейки, використовуючи зарядний USB-пристрій.
  • такий пристрій не боїться перезарядження, через те, що в ньому є вбудований контролер. Його задача – відключити живлення заряду, коли батарейка літієва повністю зарядиться.

Однак вони мають також недолік – «старіння». А це означає, що роблячи покупку слід обов’язково звернути увагу на дату виробництва конструкції. Це важливо, бо термін придатності літієвих батарейок обчислюється з моменту, коли в нього був залитий електроліт.

Як не можна використовувати?

Батарейки літієві, завдяки своїм особливостям, мають ресурс розряду-заряду до 1000 циклів. Проте необхідно пам’ятати, що якщо не дотримуватися правил експлуатації, їхня місткість стане набагато меншою.

Забороняється:

  • розшаровувати графіт;
  • руйнувати кристалічну структуру катодного матеріалу;
  • осаджувати металевий літій;
  • нарощувати ґрунтовку плівки на електродах. Через це можуть заблокуватися дрібні пори, то знизиться активна поверхня електродів;
  • механічно змінювати структуру конструкції через об’ємні коливання активного матеріалу під час циклування.

Через нестабільність, котра властива Li, особливо при зарядженні, дослідження намагаються виготовляти літієві батарейки не використовуючи даний матеріал, а лише його іони. І хоча енергетична щільність подібних акумуляторів буде незначно менша, проте Li-ion батареї будуть безпечні, при умові забезпечення правильних режимів розряду і заряду.

Джерело: https://primetrade.com.ua/product-category/elementi-zhivlennia/

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь